Huis kopen op inschrijving? Zo werkt het!

Stel bezichtigt een huisHeb je een populair huis op het oog? Dan kun je te maken krijgen met kopen op inschrijving. De verkopende partij besluit in dit geval alle geïnteresseerden de mogelijkheid te geven om een eindbod uit te brengen vóór een bepaalde deadline. In deze blog lees je hoe kopen op inschrijving precies werkt.

Een populaire woning

Kopen op inschrijving komt vaak voor bij een populaire woning of een woning in een populaire stad. Denk bijvoorbeeld aan een woning in Amsterdam of Utrecht. Om alle gegadigden een gelijke kans te geven, kan de verkopende partij kiezen voor kopen op inschrijving.

Gelijke kans

Bij kopen op inschrijving krijgen alle gegadigden dus een gelijke kans. Bij interesse in de woning kun je voor de gestelde deadline vertrouwelijk een eindbod uitbrengen dat bestaat uit een bedrag en (ontbindende) voorwaarden, zoals de opleverdatum en voorbehoud van financiering.

Als alle gegadigden een eindbod hebben uitgebracht, kiest de verkoper al dan niet samen met zijn/haar makelaar de bieding die voor hen het meest gunstig is. Het gaat hierbij niet alleen om het hoogste bod. De verkoper kan bij kopen op inschrijving ook een lager bod kiezen met gunstigere voorwaarden of meer zekerheid.

Bod bepalen

Als koper is het bij kopen op inschrijving belangrijk dat je opvalt. Dit kun je doen door een uniek bod neer te leggen in combinatie met goede voorwaarden. Je trekt bijvoorbeeld meer de aandacht met een bod van €351.256,- dan met een bod van €350.000,-.

Daarnaast kun je je kans vergroten door flexibel te zijn in de voorwaarden, bijvoorbeeld door akkoord te gaan met een snelle overdracht. Ook de zekerheid dat je de financiering rond kunt krijgen, kan meewegen voor de verkopende partij. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Laat je als koper niet meeslepen in voor jou onhaalbare toezeggingen. Gebruik dus alleen de ruimte die je ook hebt.

Wanneer is de koop rond?

Is jouw bod geaccepteerd door de verkopende partij? Gefeliciteerd! De verkopend makelaar stelt een koopovereenkomst op die door jou als koper en de verkoper getekend moet worden. Na het tekenen is de koop voor de verkopende partij bindend. De koper heeft na tekenen nog drie dagen wettelijke bedenktijd.

Wil jij een huis kopen op inschrijving?

Heb je een populaire woning op het oog en krijg je te maken met kopen op inschrijving? Laat je dan goed adviseren. Een financieel coach van Finzie helpt je graag en kan je advies geven over het uitbrengen van een bod. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met een financieel coach bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak