Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Besparen
Finzie   |  

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Je ziet ze op steeds meer daken verschijnen: zonnepanelen. Een slimme manier om gebruik te maken van je dak of tuin en het levert meer op dan alleen energiebesparing. Hoeveel leveren zonnepanelen op? Scheelt het per paneel en waar moet je op letten?

Hoeveel energie bespaar je op jaarbasis met zonnepanelen?

Hoeveel je met zonnepanelen op jaarbasis kunt besparen heeft voornamelijk met drie zaken te maken: het type zonnepaneel dat je kiest, hoeveel zon er op jouw dak schijnt en hoeveel energie jij verbruikt.

Hoeveel energie levert een zonnepaneel op?

Hoeveel energie een zonnepaneel oplevert is afhankelijk van de kwaliteit van het zonnepaneel. Gemiddeld levert een zonnepaneel zo’n 270 Wp op. Wp staat voor wattpiek, de manier waarop het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Maar er zijn panelen die veel meer opwekken. Bijvoorbeeld de zonnepanelen van Sunpower die je via Finzie kunt aanschaffen. Deze wekken wel 400 Wp op!

Hoeveel zon krijgt jouw dak?

Naast het vermogen van jouw zonnepaneel is het belangrijk om te weten hoeveel zon jouw dak krijgt. Staat jouw huis in de schaduw van bijvoorbeeld een grote boom of een flat, dan is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen. Staat jouw huis vrij, dan heeft het ook nog te maken met de richting waarop jouw dak gericht is. Naar het zuiden is het beste, maar naar het oosten of westen levert ook nog genoeg zonlicht op. Ook is het belangrijk dat er genoeg plek is op jouw dak. Op dakramen ga je natuurlijk geen zonnepanelen plaatsen. Wil jij weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Ga dan langs bij jouw financieel coach. Hij of zij kan precies voor jou uitzoeken hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en wat zij jou aan energiebesparing gaan opleveren.

Hoeveel energie verbruik jij?

Hoeveel energie je verbruikt hangt af van de samenstelling van jouw huishouden en hoe groot jouw huis is. Heb je een slimme meter of een app die jouw stroom verbruik bijhoudt?  Dan kun je zo zelf opzoeken hoeveel stroom je per jaar verbruikt. Heb je daar geen inzicht in, dan is dit ongeveer het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens:

  • Als je alleen woont: 1900 kWh
  • Met z’n tweeën: 2050 kWh
  • Met z’n drieën: 4050 kWh
  • Met z’n vieren: 4250 kWh
  • Met z’n vijven of meer 4450 KwH

 

Hoeveel kun jij besparen met zonnepanelen?

Als je het bovenstaande allemaal weet, dan weet je ook hoeveel je kunt besparen. Als je jouw energieverbruik weet, dan kun je uitrekenen hoeveel een zonnepaneel jou gaat opleveren. De opbrengst van 1 paneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Dit is afhankelijk van het zonnepaneel dat je kiest, maar laten we uitgaan van het gemiddelde, dus 0,9 x 270 Wp = 243 kWh per jaar.

Als er 8 panelen op jouw dak passen, dan leveren die zonnepanelen jou 8 x 243 kWh = 1.944 kWh per jaar op. Dat zou genoeg moeten zijn als je in je eentje woont.

Kies je voor de zonnepanelen die Finzie aanbiedt, dan levert het jou 0,9 x 400 Wp = 360 kWh per jaar. Met 8 panelen is dat 8 x 360 kWh = 2880 kWh per jaar. Meer dan genoeg voor met z’n tweeën!

Kies het juiste merk zonnepaneel en het levert veel meer op!

Hoe beter het zonnepaneel is dat je kiest, hoe meer het oplevert. Daarbij heb je dan een stuk minder zonnepanelen op je dak nodig. Zo worden zonnepanelen ook interessant als je maar plek heb voor bijvoorbeeld 6 panelen. Wil je hier meer over weten? Ga langs bij een coach bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou hier alles over vertellen.

Ook interessant:

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak