Funderingslabel vanaf juli 2021 

Taxateur controleert funderingWil je in 2021 een woning kopen of verkopen? Dan krijg je bij de taxatie van je woning vanaf juli 2021 waarschijnlijk een funderingslabel. Waarom woningen vanaf juli 2021 een funderingslabel krijgen en hoe het label bepaald wordt, lees je in deze blog.

Waarom een funderingslabel?

Het funderingslabel voor woningen is een initiatief van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en is ontstaan omdat veel woningen in Nederland funderingsproblemen hebben. Het label moet inzicht geven in die problemen en het risico op een verzakking. Op dit moment bevindt het funderingslabel zich nog in de testfase.

Label vaststellen

Om het funderingslabel vast te stellen, kijkt de taxateur vanaf juli 2021 naar verschillende aspecten die een risico kunnen vormen voor de fundering van een woning. Zo bekijkt de taxateur de satellietbeelden, de grondwaterstand, de bodem en het materiaal van de fundering. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is bezig met het ontwikkelen van een model waarmee een taxateur het funderingslabel van een woning kan vaststellen.

Vijf risicocategorieën

Het funderingslabel bestaat uit vijf risicocategorieën: A (geen risico) tot en met E (sterk verhoogd risico). Als eigenaar van de woning ontvang je na de taxatie een toelichting bij het label waarin staat in welke van de vijf risicocategorieën jouw woning valt en waarom. Wat de risicolabels precies inhouden, lees je op de website van KCAF.

Maak een afspraak

Wil jij volgend jaar een woning kopen en je huidige woning verkopen? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie bij jou in de buurt en bespreek je financiële mogelijkheden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak