Bouwkundige keuring kosten en tips

bouwkundige keuring huis kosten finzie

Als je een woning gaat kopen zal je met de verkoper moeten onderhandelen over de voorwaarden van de verkoop en deze vastleggen in een koopovereenkomst. Sinds februari 2018 staat in elk koopcontract standaard een ‘bouw voorbehoud’ waarbij je op basis van een bouwkundige keuring de koop kan afblazen. Maar wat kost dit en wanneer doe je het? Wij zetten het op een rijtje.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring stelt een onafhankelijk keuringsbureau een rapport op over de bouwkundige staat van jouw (toekomstige) huis. Als het huis gebreken of achterstallig onderhoud heeft, zal je daar in de meeste gevallen dus achter komen met een bouwkundige keuring. Bovendien krijg je in het rapport een idee van de herstelkosten voor achterstallig onderhoud op korte en lange termijn. Een inspectie van een huis kost gemiddeld een uur waarna de inspecteur een rapport zal opstellen met tekst en foto’s.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Nee en ja… een bouwkundige keuring is niet verplicht tenzij je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten en de taxateur achterstallig onderhoud vaststelt dat direct (noodzakelijk) hersteld moet worden. Als dit 10% of meer is van de woningwaarde of als de taxateur simpelweg aanraadt om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, ben je verplicht om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Wie kan je huis bouwkundig keuren?

Als je een bouwkundige keuring aan je huis laat uitvoeren moet je kiezen voor een onafhankelijke partij. De NHG raadt aan om te kiezen voor:

 • de gemeente
 • een bouwkundig bedrijf dat zodanig staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (denk aan een architectenbureau, bouwkundig adviesbureau of een aannemingsbedrijf)

Als je kiest voor een bouwkundig bedrijf is het heel belangrijk om het bouwkundig rapport te laten opmaken volgens het model-bouwkundig rapport Nationale Hypotheek Garantie.

Voordelen bouwkundige keuring huis

Ondanks dat het wat mag kosten, heeft een bouwkundige keuring grote voordelen:

 • je krijgt direct inzicht in de gebreken van de woning en de korte en lange termijn kosten vanuit een objectieve en specialistische blik
 • deze (noodzakelijke) kosten kun je gebruiken in de onderhandelingen met de verkopende partij
 • vaak krijg je in het bouwkundig rapport extra tips voor het verduurzamen van je woning
 • je voldoet aan je “onderzoeksplicht” door te onderzoeken wat je van het huis wilt weten. Andere voorbeelden daarvan zijn het uitzoeken of je een dakkapel kunt plaatsen of wat nou eigenlijk dragende balken zijn.
 • de uitkomst van de bouwkundige keuring van het huis kun je gebruiken als ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract

Let wel op: het gaat hier om alle gebreken die de inspecteur kan zien. De verborgen gebreken moet de verkoper verplicht melden omdat ook inspecteurs die niet zomaar kunnen herkennen. Het risico op verborgen gebreken wordt met een bouwkundige keuring wel een stuk kleiner.

Kosten bouwkundige keuring

Omdat je een bouwkundige keuring door verschillende partijen kunt laten uitvoeren, wisselt de prijs van een bouwkundige keuring. Gemiddeld zal je een bedrag tussen €275 en €425 kwijt zijn. De prijs voor een bouwkundige keuring varieert afhankelijk van:

 • de partij die de keuring uitvoert:
  • welke uitrusting neemt de inspecteur mee naar de keuring?
  • hoe snel kan een inspecteur de keuring uitvoeren en het rapport opmaken?
 • woninggebonden factoren zoals de inhoud, het oppervlakte en de locatie van de woning

Als je slim bent, kies je voor een betrouwbare partij. Zo krijg je een kwalitatief goed rapport en sta je sterker in prijsonderhandelingen en in het geval je de koopt wilt ontbinden met het bouwkundig voorbehoud. Die paar extra tientjes voor de keuring, kan je dan al snel terugverdienen.

Is de bouwkundige keuring belasting aftrekbaar?

Ja en nee. Je kunt op bepaalde voorwaarden kosten aftrekken van je belastbaar inkomen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Een “bouwtechnische keuring” (zoals de Belastingdienst het noemt) is:

 • niet aftrekbaar als het enkel voor de aankoop van de woning wordt uitgevoerd
 • wel aftrekbaar als het wordt uitgevoerd voor het verkrijgen van de hypotheek of lening óf voor de Nationale Hypotheek Garantie

Een financieel coach kan je precies vertellen of en wanneer jij de bouwkundige keuring van je toekomstige huis kunt aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor of na het uitbrengen van een bod op een woning:

 • voor het bod: zo kun je de bouwkundige staat en eventuele herstelkosten meenemen in de onderhandelingen. Mocht je niet tot een overeenkomst komen, ben je wel zo’n €350 kwijt..
 • na het bod: kun je de bouwkundige keuring laten uitvoeren vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd of daarna. In het laatste geval moet je goed afspreken dat de koop wordt ontbonden als de herstelkosten voor gebreken en direct noodzakelijk achterstallig onderhoud hoger zijn dat een vooraf afgesproken bedrag.

Ook rond bouwkundige keuringen zijn er dus genoeg dingen waar je aan moet denken. Een financieel coach geeft niet alleen hypotheekadvies, maar coacht je graag met alle andere dingen zoals een bouwkundige keuring.

Geschreven door:
Arjan de Boer, Financieel coach in Amsterdam West.
Meer weten over mij? Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak