BKR registratie? Dit moet je weten! 

Stel teleurgesteld door BKR registratieIn Nederland staan ongeveer 9 miljoen mensen geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je BKR geregistreerd staat, kan dit invloed hebben op de hoogte van je hypotheek of het afsluiten van een nieuw krediet. In deze blog leggen we uit wanneer en welke kredieten worden geregistreerd, wat de verschillende coderingen betekenen, hoe lang een registratie zichtbaar blijft en waarom een krediet- of hypotheekverstrekker het BKR-register raadpleegt.

Wanneer wordt een krediet BKR geregistreerd?

Als je een krediet afsluit die langer loopt dan één maand en meer dan € 250,- bedraagt, wordt deze voor 5 jaar bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Hierbij kun je denken aan een aankoop op afbetaling, een telefoonkrediet, een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een private lease auto, een hypotheek en een schuldregeling. Maar ook een creditcard met gespreide betaling en roodstand worden bij een bedrag van meer dan € 250,- BKR geregistreerd.

Heb je een zakelijk krediet van meer dan € 1.000,- en ben jij hier persoonlijk aansprakelijk voor? Ook dan krijg je een BKR registratie achter je naam.

Welke leningen worden niet BKR geregistreerd?

Er zijn ook een aantal kredieten waarvoor je geen BKR geregistreerd krijgt, namelijk:

  • Een studieschuld
  • Een lening bij vrienden of familie
  • Een hypotheek voor je eigen huis*
  • Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars

*Alleen als je een betalingsachterstand hebt van je hypotheek, wordt deze bij het BKR bekend gemaakt.

Het verschil tussen een positieve en negatieve registratie

Ben je geregistreerd bij het BKR? Dan heb je een positieve registratie. Een positieve registratie houdt in dat je je aan de betalingsafspraken houdt. Deze vorm van registratie heeft daarom in veel gevallen weinig impact bij het aanvragen van een nieuw krediet.

Heb je een betalingsachterstand? Dan kan je positieve registratie omslaan in een negatieve. Een negatieve BKR registratie is er in verschillende soorten en maten. Het BKR heeft hiervoor een coderingssysteem ontwikkeld. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers direct zien om wat voor registratie het gaat.

Wat betekent jouw BKR codering?

Heb je een negatieve BKR registratie en ben je benieuwd wat jouw codering betekent? Wij hebben de coderingen met de betekenis voor je op een rijtje gezet:

  • Code A: Als je achterloopt met de betaling van je krediet krijg je een achterstandsmelding (A).
  • Code H: Heb je de achterstand op je krediet ingelopen? Dan komt er naast code A ook een H te staan. De H staat voor herstelmelding.
  • Code 1: Nadat je een betalingsregeling hebt getroffen met een kredietaanbieder om je betalingsachterstand in te lopen, komt er code 1 te staan. Dit gebeurt in combinatie met code A.
  • Code 2: Heeft de kredietaanbieder het krediet opgeëist? Dan moet je het bedrag in één keer terugbetalen en komt er code 2 staan. Meestal wordt er bij deze codering ook een incassobureau ingeschakeld.
  • Code 3: Deze codering kan twee dingen betekenen, namelijk een afboeking of een kwijtschelding. Bij een afboeking doet de kredietaanbieder voorlopig niets om de betalingsachterstand en het krediet terugbetaald te krijgen. Bij een kwijtschelding heb je met je kredietaanbieder afgesproken dat je een bepaald bedrag terugbetaalt. Zodra je dat hebt gedaan, krijg je een bepaald bedrag kwijtgescholden.
  • Code 4: In dit geval heeft de kredietverstrekker contact met je gezocht, maar was of ben je voor langere tijd onbereikbaar (geweest).
  • Code 5: Heb je een preventieve betalingsregeling getroffen met je hypotheekverstrekker? Dan krijg je code 5 te zien. Deze codering wordt verwijderd als de betalingsregeling is afgelopen.

 

Hoe lang blijft je BKR registratie en codering zichtbaar?

Zolang je krediet loopt, blijft deze geregistreerd bij het BKR. Na het aflossen van het krediet, blijven je gegevens nog 5 jaar zichtbaar. Een uitzondering op deze regeling is een BKR registratie met code 5. Als de betalingsregeling is afgerond wordt de codering verwijderd en wordt er vermeld dat je het krediet hebt afbetaald.

Ook als je tijdens de looptijd een betalingsachterstand hebt gehad, blijft dit 5 jaar zichtbaar. Je gegevens worden 5 jaar bewaard, omdat de ervaring heeft geleerd dat mensen met een betaalprobleem vaak opnieuw in de problemen komen. Dit wil het BKR voorkomen.

Waarom raadplegen kredietverstrekkers het BKR?

Het BKR-register wordt geraadpleegd door kredietverstrekkers om te kunnen beoordelen of het afsluiten van een nieuwe lening wel verantwoord is. Ook kijken zij of je geen betalingsachterstanden hebt.

Hypotheek- en geldverstrekkers raadplegen het BKR-register om te bepalen wat je maximaal aan hypotheeklasten kunt dragen. Hoe meer betalingsverplichtingen je hebt, hoe lager het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Vragen over het afsluiten van een hypotheek met BKR registratie?

Sta jij BKR geregistreerd en ben je benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis? Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak