Waarom je autoverzekering vergelijken?

Als je in het bezit bent van een auto, moet je daar wettelijk minimaal een autoverzekering met WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor afsluiten. Je kunt deze basisverzekering ook uitbreiden met een aanvullende verzekering, zoals beperkt casco of all risk. Een autoverzekering kan echter een flinke kostenpost per maand zijn en daarom is het slim om je autoverzekering te vergelijken. Ook als je al een autoverzekering hebt, kan het vergelijken van je autoverzekering interessant zijn. Wil je weten of jij kunt besparen op je verzekering? Of wil je een autoverzekering afsluiten?

Ga naar de vergelijker

3 type verzekeringen

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je keuze uit drie soorten dekking: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA + beperkt casco en WA + volledige casco (ook wel all risk). Hieronder lichten we deze drie soorten dekking toe.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

In Nederland ben je verplicht om minimaal een autoverzekering met WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten als je in het bezit bent van een auto. De WA verzekering is de minst uitgebreide autoverzekering en dekt alleen de schade die je toebrengt aan een ander bij een ongeval. De schade die je hierbij zelf oploopt wordt met deze dekking niet vergoed. De WA verzekering wordt meestal aangeraden als je een auto hebt die ouder is dan 8 jaar.

WA + beperkt casco

Bij een autoverzekering met WA + beperkt casco dekking wordt behalve de schade aan een ander na een ongeval, ook ruit-, brand en stormschade of schade als gevolg van diefstal of een inbraak vergoed. Schade die jezelf oploopt wordt bij de WA + beperkt casco verzekering niet gedekt. Het is verstandig om voor WA + beperkt casco dekking te kiezen als je auto nog geen 8 jaar oud is.

WA + volledige casco (all risk)

Een autoverzekering met WA + volledige casco dekking (ook wel all risk autoverzekering) dekt behalve de eerder genoemde schade, ook schade door vandalisme of schade door eigen schuld. Schade die je zelf oploopt na een ongeval wordt met deze dekkingsvorm dus wel vergoed. Dit is de meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen en is hierdoor ook de duurste. De WA + volledige casco dekking is aan te raden als je auto niet meer dan 4 jaar oud is.

Vergelijk in 5 stappen

In onderstaande stappen leggen we uit hoe het vergelijken van je autoverzekering werkt.

1Vul je kenteken, postcode en geboortedatum in

Verzekeraars bepalen op basis van je kenteken, postcode en geboortedatum de hoogte van de premie van je autoverzekering. De hoogte is afhankelijk van de risico’s die afgedekt moeten worden. Zo betaal je in de ene gemeente een hogere basispremie dan in de andere, omdat je in de ene gemeente meer risico op schade loopt dan in de andere. Ook je leeftijd heeft invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars gaan er namelijk vaak vanuit dat je op een jongere leeftijd minder rijervaring hebt en hierdoor de kans op schade groter is.

2Geef je schadevrije jaren aan

Wees eerlijk over je schadevrije jaren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je basispremie.

3Geef aan hoeveel kilometer je jaarlijks rijdt

Wees ook eerlijk over het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de kans is dat je schade rijdt. Je betaalt daarom een hogere basis premie.

4Kies je dekking

Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen uit drie verschillende basisdekkingen. Welke dekking voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je auto en je wensen. In de vergelijkingstool zie je direct welke dekking wij adviseren op basis van je gegevens.

5Sluit je nieuwe autoverzekering af

Blijkt na de vergelijking dat je kunt besparen op je autoverzekering? Dan kun je je autoverzekering eenvoudig online afsluiten. Heb je al een autoverzekering lopen? Vergeet deze dan niet stop te zetten.

Waar moet je op letten tijdens het vergelijken?

Tijdens het vergelijken van je autoverzekering is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht

Autoverzekeraars hoeven je aanvraag niet goed te keuren. Heb je in het verleden veel schade geclaimd, gefraudeerd of heb je een achterstallige betaling gehad? Dan vorm je een verhoogd schaderisico voor de verzekeraar en kan de verzekeraar je aanvraag afwijzen.

 

Wel of geen pechhulpverzekering?

Heb je een nieuwe auto en wil je hier een pechhulpverzekering voor afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je bij een nieuwe auto soms recht hebt op pechhulp vanuit de autodealer. In dat geval is het niet nodig om een pechhulpverzekering af te sluiten. Heb je geen recht op pechhulp vanuit je dealer? Dan kun je er wel voor kiezen om een autoverzekering met pechhulp af te sluiten.

Tot slot: Je huidige autoverzekering opzeggen

Het is verstandig om je huidige verzekering pas op te zeggen als je nieuwe verzekering is goedgekeurd. Mocht de verzekeraar je aanvraag afkeuren, dan kan het zijn dat je een duurdere verzekering moet afsluiten. In dat geval kun je soms beter bij je huidige verzekeraar blijven.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak